economie

Nikkei doet stap terug

Door ANP - 07 maart 2016

TOKIO (ANP) – De beurs in Tokio is de nieuwe handelsweek maandag met verlies aangevangen. Beleggers verwerkten onder meer de banencijfers uit de Verenigde Staten van vrijdag en zwakkere groeivooruitzichten voor de Chinese economie. Marktkenners spraken van een correctie na de stevige winsten van de afgelopen weken.

De toonaangevende Nikkei-index boekte een verlies van 0,6 procent en zakte daarmee naar 16.911,32 punten. Vooral verzekeraars deden het slecht in de Japanse hoofdstad. Gemiddeld zagen zij hun beurswaarde met 3 procent zakken. Daarmee komt voorlopig een einde aan de opmars van de afgelopen weken toen zij over de bank genomen een kwart aan beurswaarde wonnen.

Elektronicaconcern Sharp was een van de uitblinkers met een winst van ruim 7 procent. Technologiebedrijf Foxconn (min 1,5 procent) zal volgens ingewijden Sharp definitief inlijven. Eind februari stelde Foxconn de ondertekening van een definitieve deal met het Japanse elektronicaconcern nog uit.

Andere beurzen in de regio toonden op de eerste dag van de week overwegend een positief beeld. In Seoul won de Kospi 0,1 procent. De All Ordinaries in Sydney sloot 1 procent hoger. De beurs in Hongkong stond in de middaghandel vlak, terwijl in Shanghai een winst van 0,2 procent op de borden stond.