economie

Olieprijs zet beurzen lager

Door ANP - 24 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De beurs in Amsterdam is donderdag lager aan de laatste handelsdag voor het lange paasweekeinde begonnen. Ook de andere graadmeters in Europa begonnen in mineur, in navolging van de lagere beurzen in Azië en de Verenigde Staten. Het sentiment stond wat onder druk door de lagere olieprijzen.

De AEX-index noteerde in het eerste handelsuur 1,1 procent lager op 438,62 punten. De MidKap daalde ook 1,1 procent tot 664,64 punten. De indices in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 1,4 procent. De prijs voor een vat Amerikaanse olie ging 1,2 procent omlaag tot 39,33 dollar. Brent werd 0,8 procent goedkoper op 40,14 dollar per vat.

Op Beursplein 5 wist Bols de aandacht op zich gericht. De drankenproducent voorziet voor het lopende boekjaar een lagere omzet dan een jaar eerder. Dat komt door een combinatie van factoren, waaronder een eenmalige voorraadafbouw bij distributeurs en wisselkoerseffecten. Het aandeel verloor meer dan 7 procent.

Royal Delft

Kardan werd door beleggers afgestraft voor zijn jaarcijfers en kelderde 20 procent. De investeringsmaatschappij dook vorig jaar diep in het rood, onder meer door een forse groei van de financieringsuitgaven. Royal Delft, de producent van onder meer Delfts blauw aardewerk, zag vorig jaar de winst groeien. In het aandeel was nog niet gehandeld.

Op het Damrak was ArcelorMittal de grootste daler in de AEX met een min van ruim 5 procent. Wolters Kluwer was de grootste stijger na een positiever beleggingsadvies van het Japanse Nomura en won 0,5 procent. Daarmee was de informatieleverancier de enige stijger van de hoofdindex.

Euro

De grondstofgerelateerde sector stond in Europa onder druk. Zo zakten Fresnillo, Glencore, Rio Tinto en Anglo American tot bijna 7 procent. In Londen ging kledingketen Next onderuit na jaarcijfers, waarbij het ook waarschuwde voor een zwaar jaar. Next zakte 8,9 procent. In Milaan werd de aankoop van Banca Popolare di Milano (min 1,4 procent) door Banco Popolare SC (min 0,6 procent) bekendgemaakt. De koersen van beide banken zijn de afgelopen maanden hard ingezakt.

De euro was 1,1173 dollar waard, tegen 1,1170 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.