economie

Ongunstige koopdagen drukken omzet winkels

Door ANP - 15 maart 2016

DEN HAAG (ANP) – De detailhandel heeft in januari 1,8 procent minder omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Dat kwam door een ongunstigere samenstelling van de koopdagen.

De eerste maand van het jaar telde een vrijdag minder en een zondag meer dan januari 2015. Zowel de winkels in voedings- en genotmiddelen als de winkels in non-food leden omzetverlies. De omzet van winkels in voedings- en genotmiddelen was 2,5 procent lager dan een jaar eerder. De supermarkten verloren ruim 2 procent omzet, de speciaalzaken ruim 5 procent.

De omzet van winkels in non-food kromp met 2,3 procent. Vooral de winkels in huishoudwaren en elektronica zetten minder om, respectievelijk 12 procent en 5 procent. Ook de winkels in kleding en de doe-het-zelfzaken realiseerden minder opbrengsten. Alleen de winkels in meubels en de drogisterijen boekten een, hoewel bescheiden, omzetgroei.