economie

Oud-baas Chesapeake dag na aanklacht dood

Door ANP - 02 maart 2016

OKLAHOMA CITY (ANP) – Voormalig topman Aubrey McClendon van olie- en gasbedrijf Chesapeake Energy is woensdag overleden door een auto-ongeluk. De schaliegaspionier en in 1989 een van de oprichters van het concern, werd dinsdag nog aangeklaagd vanwege mogelijk sjoemelen bij het bieden op boorrechten in Oklahoma.

McClendon noemde die beschuldigingen toen direct ,,verkeerd en ongepast”. Een dag later bevestigde de politie zijn overlijden. De 56-jarige McClendon reed met hoge snelheid tegen een betonnen muur nadat hij van de weg raakte. De politie doet nog onderzoek naar de exacte oorzaak, maar er waren volgens de agenten ,,meer dan genoeg” mogelijkheden om terug op de weg te raken.

Dat gebeurde niet. De auto was zo verbrand dat niet kon worden gezegd of McClendon, die er alleen inzat, een veiligheidsgordel droeg. De gevallen topman stond bijna 25 jaar aan het roer van Chesapeake. Drie jaar geleden verliet hij het bedrijf, na een aandeelhoudersrevolutie onder leiding van miljardair Carl Icahn. Ook liepen er toen al onderzoeken naar belangenverstrengeling tegen hem.