economie

‘Personeelstekort dreigt in grafische sector’

Door ANP - 15 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De grafische sector dreigt op termijn met een gebrek aan geschoold personeel te komen zitten. Door de langdurig krimpende werkgelegenheid zijn veel opleidingen voor nieuwe vormgevers, dtp’ers en drukkers ermee gestopt. Dat concludeert uitkeringsinstantie UWV dinsdag in een sectoranalyse.

Het aantal banen in de sector daalt door automatisering en digitalisering al sinds de jaren negentig en die ontwikkeling heeft zich door de crisis versneld. Van de 45.000 banen in de sector in 2004, waren er in 2014 nog maar 24.000 over.

Hoewel er relatief veel werknemers in de grafimedia thuis zitten met een uitkering, dreigt straks volgens het UWV een personeelstekort. Dat komt doordat het aantal mbo-studenten voor grafische beroepen in vier jaar is afgenomen van 1300 tot 100 vorig jaar.

Drukwerk

De werkloosheid onder schoolverlaters is vooralsnog hoog en het startsalaris laag. Volgens het UWV blijven de kansen op werk binnen de sector de komende jaren nog matig en doen de meeste grafici er goed aan hun heil in andere sectoren te zoeken, zoals de logistiek of ict.

Het aantal WW-uitkeringen in de grafische sector ligt ruim tweeënhalf keer hoger dan in andere sectoren. Tegenover elke 100 werkenden zitten 16 mensen thuis met een uitkering.

Volgens het UWV liggen er wel nog kansen voor de sector, door onder meer het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten op het gebied van drukwerk, media, communicatie en marketing. Ook kunnen samenwerkingen van grafische bedrijven kansen vergroten, bijvoorbeeld op het vlak van export.