economie

Philips-dochter schikt omkopingszaak VS

Door ANP - 23 maart 2016

WASHINGTON (ANP) – Philips schikt een fraudezaak in de Verenigde Staten voor bijna 35 miljoen dollar (31 miljoen euro). Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft dochterbedrijf Respironics zich schuldig gemaakt aan omkoping van zorgverleners. Zelf spreekt het technologieconcern dat tegen.

Respironics maakt onder meer maskers voor mensen met slaapapneu. Volgens justitie in de VS heeft het bedrijf leveranciers van dergelijke medische apparatuur financieel bevoordeeld op voorwaarde dat ze geen vergelijkbare producten van concurrenten zouden leveren aan hun patiënten.

Zorgverleners die alleen producten van Respironics leverden aan hun patiënten, kregen korting op aanvullende diensten. Die kregen zij niet als zij ook slaapapneumaskers van andere fabrikanten leverden. Dat is volgens justitie verboden omdat het gaat om verzekerde zorg.

Volgens het ministerie van Justitie moeten Amerikanen erop kunnen vertrouwen dat wanneer zij een medisch apparaat voorgeschreven krijgen, de beslissing van de leverancier niet beïnvloed is door verboden betalingen door fabrikanten. Dergelijke ,,fraude” staat hoog op de agenda, aldus het department.

Een woordvoerder van Philips stelde in een reactie dat Respironics geen regels heeft overtreden en dan ook geen schuld heeft bekend. ,,Wij hebben altijd te goeder trouw gehandeld”, zei hij. Om een slepende rechtszaak te voorkomen is desondanks besloten een schikking te treffen, aldus de zegsman.