economie

‘Renteverlaging slecht voor pensioenfondsen’

Door ANP - 10 maart 2016

ROTTERDAM (ANP) – De Pensioenfederatie vindt het ,,vervelend” dat de Europese Centrale Bank (ECB) zijn belangrijkste rentetarief verder heeft verlaagd. Door het besluit is de kans dat pensioenfondsen volgend jaar moeten gaan korten nog groter geworden.

De grootste fondsen ABP en PFZW waarschuwden in januari al dat ze in 2017 mogelijk de pensioenen moeten verlagen. De aanhoudend lage rente speelt hen al een hele tijd parten. De Pensioenfederatie spreekt van een ,,dramatisch effect”. ,,Nederlandse gepensioneerden en mensen die pensioen opbouwen betalen in feite de rekening van het beleid van de ECB.”

Probleem is dat de fondsen te weinig rendement behalen op de aandelenmarkten, terwijl hun verplichtingen door de lage rentestand flink in waarde zijn gestegen. Volgens de regels moeten ze daarom aan herstelplannen werken om echte financiële nood voor te zijn, ondanks dat ze nog altijd miljardenvermogens beheren.