economie

Rijksten werden minder rijk

Door ANP - 01 maart 2016

NEW YORK (ANP) – De rijkste personen ter wereld werden afgelopen jaar minder rijk. Het gemiddelde vermogen van de miljardairs zakte voor het eerst sinds 2010, terwijl ook hun totale bezit slonk, meldde zakenblad Forbes dinsdag.

Forbes stelde het totale vermogen van de 1810 miljardairs die het blad wereldwijd telde vast op 6,5 biljoen dollar (circa 6000 miljard euro). Dat was 570 miljard dollar minder dan een jaar geleden. Het gemiddelde vermogen van de miljardairs zakte met 300 miljoen dollar naar 3,6 miljard dollar. Dit kwam onder meer door dalende beurskoersen, de ineenstorting van de olieprijs en de opmars van de dollar. Die maakt het voor rijken buiten de VS lastiger om de grens van 1 miljard dollar te halen.

221 rijken verloren het predicaat dollarmiljardair, terwijl de club allerrijksten ook 198 nieuwkomers verwelkomde. Microsoft-oprichter Bill Gates bleef de rijkste persoon op aarde. Hij verloor weliswaar 4,2 miljard dollar, maar hield 75 miljard dollar aan vermogen over.