economie

Rustige handelsdag op Europese beurzen

Door ANP - 23 maart 2016

AMSTERDAM (AFN) – De Europese aandelenmarkten zijn woensdag op een paar individuele uitschieters na zonder grote uitslagen de handel uitgegaan. Daags na de bloedige aanslagen in Brussel deden beleggers het rustig aan, ook bij gebrek aan nieuws om de handel richting te geven.

In Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index 0,1 procent hoger op 443,36 punten, terwijl de Midkap 0,2 procent zakte tot 672,08 punten. De hoofdgraadmeters in Londen en Frankfurt stegen tot 0,3 procent, die in Parijs ging 0,2 procent omlaag. In Brussel ging de Bel20-index 0,1 procent hoger de handel uit.

Het nieuws dat het Australische oliebedrijf Woodside een groot aardgasproject voorlopig schrapt, zette twee Amsterdamse hoofdfondsen in beweging. Shell, dat een partner was in het project, leverde 1 procent in. SBM Offshore, dat als dienstverlener bij het project betrokken zou zijn, verloor 3,3 procent.

Altice

In de AEX deed Altice het nog slechter. Het kabelconcern werd 3,5 procent minder waard na een adviesverlaging door Deutsche Bank. Sterkste stijger was Heineken met een plus van 2,1 procent. De bierbrouwer heeft zijn belang in de Indiase branchegenoot United Breweries vergroot.

Bij de middelgrote fondsen wist Delta Lloyd de aandacht op zicht gericht. De verzekeraar maakte bekend tegen welke prijs zijn aandeelhouders in de aanstaande claimemissie, bedoeld om de kapitaalbuffer te versterken, stukken kunnen bijkopen. Het aandeel leverde 1,9 procent in.

Wessanen

Bij de kleinere fondsen profiteerde Wessanen van een hoger beleggingsadvies van SNS. Het natuurvoedingsbedrijf, met name bekend van het merk Zonnatura, werd ruim 6 procent meer waard.

In Londen hielpen beter dan verwachte resultaten doe-het-zelfketen Kingfisher aan een winst van bijna 6 procent. De Franse verkoper van luxeartikelen Hermès kreeg er in in Parijs 2,8 procent bij, eveneens dankzij sterke kwartaalcijfers.

Olie

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 3,1 procent tot 40,18 dollar. Brent werd 2,4 procent goedkoper op 40,77 dollar. De Amerikaanse olievoorraden bleken afgelopen week veel sterker te zijn toegenomen dan voorzien. De euro was 1,1170 dollar waard, tegen 1,1205 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.