economie

SNS betaalt dividend aan Staat

Door ANP - 03 maart 2016

UTRECHT (ANP) – SNS Bank hervat zijn dividenduitkering. De genationaliseerde bank heeft zijn winst afgelopen jaar stevig weten uit te bouwen en wil daarvan 100 miljoen euro afdragen aan de stichting die de staatsbelangen in financiële ondernemingen beheert (NLFI).

SNS maakte donderdag bekend dat de nettowinst is toegenomen van 151 miljoen euro in 2014 naar 348 miljoen euro vorig jaar. Net als de andere banken profiteerde het financiële concern van de verbeterende economische omstandigheden en de oplevende huizenmarkt. Er hoefde bijvoorbeeld aanzienlijk minder afgeboekt te worden op slechte leningen. In 2014 werden de resultaten daarbij nog sterk gedrukt door de eenmalige bijdrage aan de nationalisering.

Een en ander werd wel deels tenietgedaan door hogere operationele lasten en de lagere rentemarge. Ook SNS ervaart de nadelen van de aanhoudend lage rente in Europa. Het concern is wel optimistisch over de vooruitzichten voor de Nederlandse economie.

Marktaandeel

De bank, die eind september definitief loskwam van voormalig moederbedrijf SNS Reaal, is erin geslaagd zijn marktaandeel op het gebied van betaalrekeningen en hypotheken verder uit te breiden. SNS, met merken als ASN Bank, RegioBank en Zwitserleven, verwelkomde vorig jaar alles bij elkaar 254.000 nieuwe klanten, waardoor het totale klantenbestand van de bank eind 2015 de grens van 3 miljoen oversteeg.

Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over de privatisering van SNS Bank. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wacht onder meer nog op een advies van NLFI hierover. Dat komt naar verwachting niet eerder dan medio dit jaar.