economie

S&P schroeft verwachtingen over China terug

Door ANP - 31 maart 2016

LONDEN (ANP) – De hervorming van de Chinese economie verloopt de komende jaren langzamer dan eerder gedacht. Dat voorspelt kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) in een donderdag gepubliceerd rapport.

De Chinese economie groeit de komende drie jaar met minstens 6 procent per jaar, verwacht S&P. De economie wordt daarbij echter steeds kwetsbaarder voor schokken, omdat de schuldenlast van bedrijven en de overheid verder toeneemt en het niveau van de investeringen onhoudbaar hoog blijft.

De Chinese regering zet volgens het ratingbureau wel stappen om de economie te versterken, bijvoorbeeld door de stevige strijd tegen corruptie. Over het algemeen duurt het proces richting een meer evenwichtige economie echter langer dan gedacht, aldus S&P.

De kredietbeoordelaar handhaafde de rating van China op het relatief hoge niveau van AA-. De vooruitzichten worden nu echter als negatief bestempeld. Dat betekent dat de kans op een afwaardering is gegroeid.