economie

Verliesbeurt voor beurzen Europa

Door ANP - 15 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenmarkten zijn dinsdag met verliezen gesloten. De beurshandel deed een stapje terug na de winsten van de afgelopen tijd. De grondstoffensector stond onder druk door de lagere prijzen van olie en andere grondstoffen. Verder werd gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve op woensdag.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,5 procent lager op 442,00 punten. De MidKap daalde 0,6 procent naar 672,40 punten. De indices in Londen, Frankfurt en Parijs zakten tot 0,8 procent.

Delta Lloyd was de grootste verliezer in de AEX met een min van ruim 5 procent. Aandeelhouders van de verzekeraar stemmen woensdag over de voorgestelde claimemissie. Een beroep van aandeelhouders om de stemming te voorkomen werd door een rechter maandag van tafel geveegd.

Mijnbouwers

Altice stond bij de Amsterdamse hoofdfondsen op een verlies van 2,6 procent na de presentatie van zijn jaarcijfers. Met name de vooruitzichten van het kabelbedrijf konden beleggers niet bekoren. Staalconcern ArcelorMittal daalde 3 procent en Shell ging 1,5 procent omlaag.

In Londen kregen de mijnbouwers forse klappen. Zo verloor BHP Billiton 6,5 procent, Anglo American zakte bijna 11 procent, Glencore ging 4,8 procent onderuit en Rio Tinto leverde 4 procent in.

Euro

In Parijs was de handel in het aandeel Grand Marnier, evenals maandag, opgeschort. Het Italiaanse drankenconcern Campari neemt zijn Franse branchegenoot over voor 684 miljoen euro. Campari steeg in Milaan ruim 2 procent op het nieuws.

Volkswagen verloor in Frankfurt 2,3 procent. De automaker heeft in Duitsland een claim aan zijn broek hangen van 3,3 miljard euro als gevolg van het dieselschandaal. In de Verenigde Staten waren eerder al schadevergoedingen tegen het concern ingediend.

De euro was 1,1102 dollar waard, net als bij het Europese slot maandag. Amerikaanse olie werd 2,9 procent goedkoper op 36,10 dollar per vat. Brent zakte 2,6 procent tot 38,52 dollar.