economie

Verliezen Europa lopen iets op

Door ANP - 07 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen zagen hun verliezen maandagochtend verder oplopen. Beleggers kijken vooruit op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) later deze week.

De Amsterdamse AEX-index stond rond 11.30 uur 0,9 procent in de min op 434,15 punten. De MidKap ging 0,9 procent omlaag naar 670,14 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1,2 procent.

,,Gelet op de stevige winsten van afgelopen week is de terugval van de graadmeters bescheiden”, oordeelt analist Sijmen Plomp van Ambassador Investments. Volgens hem weegt het aankomende rentebesluit van de ECB al wel op de beursvloeren, al is het effect nog moeilijk te voorspellen. ,,De markten reageren vaak als verwende kleine kinderen. Wat de ECB ook besluit, het is nooit genoeg.”

KPN

KPN zag de openingswinst van ruim 2 procent grotendeels verdampen en stond 0,1 procent in de plus. Het telecombedrijf wil zijn resultaten de komende jaren verbeteren via nieuwe bezuinigingen en groeiende inkomsten. Aandeelhouders mogen volgens KPN rekenen op een toename van het dividend.

ArcelorMittal noteerde in het rood (min 2,5 procent). Topman Lakshmi Mittal van het staalconcern wees dit weekend in de Britse zakenkrant Financial Times op bemoedigende tekenen op de internationale staalmarkt. Kunstmestproducent OCI sloot de rij met een verlies van 3,6 procent.

RWE

Energiereus RWE, moederbedrijf van Essent, verloor in Frankfurt 1,6 procent. Het bedrijf zou staan voor een bezuinigingsronde bij zijn Britse dochter. Chemiereus BASF verloor 2,1 procent op geruchten dat het een tegenbod overweegt op het Amerikaanse DuPont, dat eerder akkoord ging met een overname door Dow Chemical.

Old Mutual won in Londen 6,7 procent. De vermogensbeheerder meldde dit weekend strategische opties te bekijken, nadat media berichtten over een splitsing van de activiteiten.

De euro was 1,0959 dollar waard, tegen 1,1014 dollar bij het Europese slot op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg maandagochtend 1,3 procent naar 36,38 dollar. Brent noteerde 1 procent hoger op 39,11 dollar per vat.