economie

Verzekeraars baren DNB nog altijd zorgen

Door ANP - 31 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – Verzekeraars hebben over het algemeen nog altijd geen goede strategie ontwikkeld voor de langere termijn. Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB) in een donderdag gepresenteerd rapport over de financiële sector.

Daarin waarschuwt de toezichthouder nogmaals voor de penibele situatie van veel verzekeraars. Hun verdienmodel staat namelijk stevig onder druk, door de sterk gedaalde vraag naar individuele levensverzekeringen en de stevige concurrentie op het gebied van schadeverzekeringen. Sommige bedrijven hebben volgens DNB stappen gezet om hun situatie te verbeteren, maar andere moeten nog duidelijker aangeven hoe hun toekomst eruitziet.

Over het algemeen vindt DNB de toekomstbestendigheid van de verzekeraars onvoldoende. Doelstellingen om die situatie te verbeteren zijn volgens de centrale bank afgelopen tijd ,,nauwelijks gerealiseerd”.

Vertrouwen

DNB is in zijn rapport positiever over de banken. Die hebben hun financiële weerbaarheid afgelopen tijd versterkt. Hun winstgevendheid is toegenomen, onder meer omdat ze de kosten wisten te drukken. Verder verloopt de overgang naar de strengere kapitaalregels volgens schema.

De financiële sector als geheel is er volgens de toezichthouder nog niet voldoende in geslaagd om vertrouwen van het publiek terug te winnen. Daarbij zijn instellingen vaak onvoldoende in staat om integriteitsrisico’s in te schatten, waardoor de sector kwetsbaar blijft voor witwaspraktijken, corruptie en belangenverstrengeling.