economie

Volkswagen krijgt respijt na gemiste deadline

Door ANP - 24 maart 2016

SAN FRANCISCO (ANP) – Volkswagen is niet binnen een door een Amerikaanse rechter gestelde deadline met een oplossing gekomen voor het emissieschandaal rond zijn dieselauto’s. Topman Matthias Müller van de Duitse autofabrikant had eerder al aangegeven dat het onzeker was of de deadline zou worden gehaald.

Het autobedrijf had tot donderdag de tijd, maar krijgt nu van de rechtbank in San Francisco tot 21 april respijt om met een concrete en gedetailleerde oplossing te komen. De rechter constateerde dat Volkswagen ,,substantiële” vooruitgang had geboekt richting een oplossing.

In september gaf Volkswagen toe wereldwijd uitstoottesten te hebben gemanipuleerd. Daardoor leken dieselauto’s tijdens testen minder schadelijk voor het milieu dan ze in werkelijkheid zijn.

CARB

In de Verenigde Staten is Volkswagen al maanden aan het praten met het Environmental Protection Agency (EPA) en de California Air Resources Board (CARB) over een manier om de uitstoot van Volkswagen-diesels te verlagen. De rechter had de ongeveer 600.000 getroffen Amerikaanse auto’s in het uiterste geval van de weg kunnen laten halen.

Wereldwijd moeten miljoenen auto’s terug naar de garage voor aanpassingen aan de motoren en software. Alleen al daarvoor heeft het autoconcern miljarden euro’s opzijgelegd. Daar komt naar verwachting nog een veelvoud bij door boetes, schikkingen en schadeclaims.