economie

‘Waarde fusies en overnames sterk omhoog’

Door ANP - 14 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De waarde van fusies en overnames waarbij Nederlandse bedrijven betrokken zijn, is vorig jaar meer dan verdrievoudigd tot een bedrag van 179 miljard euro. Dat maakte accountants- en adviesbureau KPMG maandag bekend.

Volgens het onderzoek vonden vorig jaar 556 transacties plaats waarbij Nederlandse bedrijven waren betrokken. De totale transactiewaarde werd daarbij gestuwd door de overname van het Britse gasbedrijf BG Group door Shell, de fusie van het Belgische Delhaize met Ahold en de acquisitie van het Amerikaanse chipbedrijf Freescale door het Nederlandse NXP.

KPMG meldde dat de wereldwijde fusie- en overnamemarkt vorig jaar 3861 miljard euro waard was, een stijging met ruim 55 procent. Daarbij werden in totaal 17.425 deals aangekondigd, het hoogste aantal sinds 2007. Europa nam ongeveer 40 procent van alle deals voor zijn rekening.