economie

Wall Street blijft dicht bij huis

Door ANP - 02 maart 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York kwamen woensdag nauwelijks in beweging. Beleggers namen wat gas terug na de sterke opleving een dag eerder. Verder verwerkten ze het zogenoemde Beige Book, een rapport over de staat van ’s werelds grootste economie.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 21.30 uur (Nederlandse tijd) 0,1 procent hoger op 16.873 punten. De brede S&P 500-index won 0,2 procent tot 1982 punten en schermenbeurs Nasdaq stond vlak op 4691 punten.

Voor de openingsbel werden al cijfers over de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven bekend. Loonstrookverwerker ADP maakte bekend dat er afgelopen maand per saldo 214.000 arbeidsplaatsen bij kwamen. De toename was sterker dan voorzien. Tijdens de beurshandel werd het Beige Book openbaar, waarin de Federal Reserve een wat somberder beeld over de economie schetste dan voorheen. Dat sterke specialisten in hun beeld dat de centrale bank dit jaar geen haast zal maken met het opvoeren van de rente.

Verdubbeling groei

Qua bedrijfsfondsen wist onder meer Honeywell (plus 0,2 procent) de aandacht op zich gericht. Het industrieel concern voorziet in 2017 een ruime verdubbeling van de groei tot 5 procent, waar het voor het lopende boekjaar een autonome omzetgroei van 1 tot 2 procent verwacht.

Ook Abercrombie & Fitch stond in de schijnwerpers. De kwartaalresultaten van de kledingwinkelketen waren beter dan verwacht. Beleggers zetten het aandeel 3,2 procent hoger. Checkpoint Systems won maar liefst 29 procent. De producent van artikelbeveiliging ontving een overnamebod van CCL Industries.

Fraude

Chesapeake Energy (plus 25 procent) maakte een bewogen beursdag mee. Een dag nadat voormalig topman Aubrey McClendon werd aangeklaagd vanwege mogelijk frauduleus handelen, overleed hij door een auto-ongeluk. Zadenhandelaar Monsanto kelderde 7,9 procent na een winstwaarschuwing. Internetspelletjesmaker Zynga won 4,2 procent, na de benoeming van een nieuwe topman.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 34,71 dollar. Brent werd 0,4 procent duurder op 36,95 dollar per vat. De olieprijzen stegen toen bleek dat de Amerikaanse olievoorraden wederom zijn toegenomen. De euro was 1,0886 dollar waard, tegen 1,0837 dollar bij het slot van de Europese beurzen.