economie

Wall Street in afwachting van ECB

Door ANP - 09 maart 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York stonden woensdag halverwege de sessie licht in de plus. Beleggers leken een dag voor de vergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) weinig trek te hebben in risico’s. Waarschijnlijk kondigt de ECB donderdag nieuwe maatregelen aan om de inflatie aan te jagen.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) een fractie hoger op 16.972 punten. De bredere S&P 500 won 0,3 procent tot 1985 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,3 procent vooruit en kwam op 4661 punten.

Grondstofbedrijven herstelden van de stevige verliezen op dinsdag. Toen zette met name tegenvallende exportcijfers uit China de koersen in beweging. Olieconcern Chevron won 4,3 procent. Ook raffinaderij Tesoro (plus 5,1 procent) en grondstoffenhandelaar Freeport McMoRan (plus 4,7 procent) behoorden tot de winnaars.

Olie

De stijgende olieprijzen gaven de grondstofbedrijven een zetje in de rug. Uit gegevens van overheidsdienst Energy Information Administration (EIA) bleek dat de olievoorraden in de Verenigde Staten meer waren gedaald dan verwacht. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 3,1 procent naar 37,64 dollar. Brentolie werd 2,4 procent duurder en kostte 40,61 dollar per vat.

Farmacuet Pfizer zag zijn beurswaarde met 1 procent stijgen. Het bedrijf is van start gegaan met zijn eerder aangekondigde aandeleninkoopprogramma.

Chipotle

Darden Restaurants noteerde halverwege de sessie een plus van 3,2 procent. Het restaurantbedrijf profiteerde van onverwacht sterke kwartaalresultaten.

Branchegenoot Chipotle Mexican Grill ging daartegenover onderuit (min 2,5 procent). Een filiaal van de fastfoodketen in Massachusetts moest tijdelijk de deuren sluiten vanwege ziekte onder werknemers. Chipotle kampte in de laatste weken van 2015 nog met een uitbraak van e.coli en het norovirus.

De euro was 1,1025 dollar waard, tegen 1,1020 dollar bij het Europese slot.