economie

Wall Street in de plus

Door ANP - 17 maart 2016

NEW YORK (AFN) – De aandelenbeurzen in New York stonden donderdag halverwege de handelssessie hoger. Stijgende olie- en grondstofprijzen gaven beleggers op Wall Street een duwtje in de rug.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 18.30 uur (Nederlandse tijd) 0,7 procent hoger op 17.452 punten. De brede S&P 500 ging 0,5 procent omhoog tot 2037 punten. Schermenbeurs Nasdaq bleef wat achter met een winst van 0,1 procent tot 4768 punten.

De financiële markten reageerden ook nog op het rentebesluit en de toelichting daarop van de Amerikaanse centrale bank. Die hield woensdagavond het rentetarief zoals voorzien onveranderd, maar liet ook weten het aantal verwachte renteverhogingen voor dit jaar te verlagen van vier naar twee. Mede daardoor zakte de dollar naar het laagste niveau in acht maanden. De grondstoffenprijzen gingen omhoog.

FedEx

Koeriersbedrijf FedEx won ruim 10 procent. FedEx maakte woensdag nabeurs kwartaalcijfers bekend en verhoogde de onderkant van de bandbreedte van zijn winstvoorspelling voor het gehele boekjaar. Medicijnenleverancier McKesson ging 3,1 procent omlaag, na de aankondiging dat het zo’n 1600 werknemers gaat ontslaan. Het bedrijf kampte met de afloop van een paar grote contracten.

Ook levensmiddelenproducent Mondelez speelde terrein kwijt. Pershing Square, het bedrijf van investeerder Bill Ackman, heeft zijn belang in Mondelez afgebouwd door 20 miljoen aandelen te verkopen. Mondelez zakte 2 procent

Euro

Bij de bedrijven won Caterpillar 1,4 procent, hoewel de machinebouwer met omzet- en winstprognoses voor het eerste kwartaal naar buiten kwam die lager waren dan de analistenverwachtingen.

De euro was 1,1320 dollar waard, tegen 1,1329 dollar bij het Europese slot eerder op de dag. De prijs van Amerikaanse olie klom 3,8 procent tot 39,93 dollar per vat en Brent ging 2,6 procent omhoog naar 41,36 dollar.