economie

Wall Street lager in afwachting Fed

Door ANP - 15 maart 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York stonden dinsdag vlak tot licht lager. Beleggers op Wall Street verwerkten onder meer tegenvallende cijfers over de detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten. Ook de daling van de grondstoffenprijzen deed het sentiment geen goed.

De Dow-Jonesindex noteerde tussentijds een fractie lager op 17.226 punten. De S&P 500 verloor 0,3 procent tot 2013 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,5 procent omlaag tot 4728 punten.

Beleggers zijn in afwachting van de uitkomst van de beleidsvergadering van de Federal Reserve op woensdag. Er wordt geen vuurwerk verwacht van het rentebesluit van de Fed. De toelichting van Fed-voorzitter Janet Yellen zal echter nauwgezet worden gevolgd.

Winkelverkopen

Voorbeurs bleek dat de winkelverkopen in ’s werelds grootste economie in februari iets zijn teruggelopen ten opzichte van een maand eerder. Daarnaast bleken de winkels in januari slechtere zaken te hebben gedaan dan eerder werd gedacht.

Farmaceut Valeant verloor maar liefst 47,6 procent van zijn beurswaarde. Het bedrijf wist met zijn voorlopige jaarcijfers niet te overtuigen. Daarbij verlaagde het Canadese bedrijf de verwachtingen voor het lopende boekjaar.

Apple

Ook cosmeticaproducent Avon Products bleek een negatieve uitschieter met een min van 8,5 procent. Het in zwaar weer verkerende bedrijf kondigde maandag nabeurs aan 2500 banen te schrappen. Daarnaast is Avon van plan zijn hoofdkantoor naar het Verenigd Koninkrijk te verhuizen.

Apple ging ruim 2 procent omhoog. Volgens analisten van Morgan Stanley is de vraag naar iPhones deze maand boven verwachting.

Euro

Oliemaatschappij Chevron daalde 1,1 procent en mijnbouwer Freeport-McMoRan zakte meer dan 7 procent.

De euro was 1,1110 dollar waard, tegen 1,1102 dollar bij het Europese slot. Amerikaanse olie werd 2,2 procent goedkoper op 36,36 dollar per vat. Brent zakte 2,2 procent tot 38,65 dollar.