economie

Wall Street licht negatief richting Fed

Door ANP - 16 maart 2016

NEW YORK (ANP) – De beurzen in New York lieten woensdag halverwege de handelssessie kleine minnen zien. Beleggers zijn in afwachting van de uitkomst van de beleidsvergadering van de Federal Reserve. Alom wordt qua rentebesluit geen vuurwerk verwacht. Wel wordt uitgekeken naar de toelichting van Fed-voorzitter Janet Yellen.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 18.30 (Nederlandse tijd) 0,2 procent lager op 17.220 punten. De brede S&P 500 verloor 0,2 procent en stond op 2011 punten. Technologiebeurs Nasdaq boekte een min van 0,1 procent tot 4724 punten.

Beleggers hopen in de toespraak van Yellen aanwijzingen te vinden over toekomstige rentestappen van de centrale bank. Eind 2015 werd voor het eerst in jaren het belangrijkste rentetarief iets verhoogd. De Fed-preses liet eerder optekenen dat de aanhoudende onrust op de financiële markten invloed kan hebben op het tempo van renteverhogingen dat de Fed voor dit jaar voorziet. Het rentebesluit wordt om 19.00 uur Nederlandse tijd bekendgemaakt.

OPEC

Voorbeurs kwamen cijfers naar buiten over de Amerikaanse woningbouw, inflatie en industriële productie.

De olieprijzen stegen op het nieuws dat de OPEC met niet-leden overeen is gekomen volgende maand opnieuw te gaan praten over het bevriezen van de olieproductie. Daarmee wordt de hoop aangewakkerd dat er maatregelen komen om de wereldwijde overvloed aan te pakken. Verder bleek uit cijfers van de Energy Information Administration (EIA) dat de voorraden ruwe olie verder waren opgelopen. De prijs van Amerikaanse olie klom 4 procent tot 37,79 dollar en Brent ging 3 procent omhoog naar 39,92 dollar.

Euro

Bij de bedrijven staat Oracle in de belangstelling met een plus van 3,2 procent. De producent van bedrijfssoftware maakte dinsdag nabeurs beter dan verwachte resultaten bekend. Chipotle Mexican Grill daalde 0,5 procent. De restaurantketen leed als gevolg van problemen met de voedselveiligheid een kwartaalverlies.

Farmaceut Valeant, wiens beurswaarde dinsdag na bekendmaking van de jaarcijfers meer dan halveerde, liet een plus zien van krap 2 procent. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s waarschuwde voor verdere tegenvallers voor de onderneming en verlaagt mogelijk zijn kredietoordeel.

De euro noteerde 1,1073 dollar, tegen 1,1080 dollar bij het Europese slot.