economie

Wall Street verliest wat terrein

Door ANP - 07 maart 2016

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse aandelenmarkten verloren maandag overwegend licht terrein na de sterke opmars van de laatste weken. Met name de technologiesector was uit de gratie. Stevig aantrekkende prijzen van olie en andere grondstoffen boden tegenwicht.

De leidende Dow-Jonesindex stond zo’n drie kwartier voor het einde van de handel 0,2 hoger op 17.038 punten. De bredere S&P 500 daarentegen zakte 0,2 procent tot 1997 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq moest 0,5 procent terug en kwam op 4694 punten.

Speculaties op meer maatregelen van de Chinese overheid om de kwakkelende economie te stimuleren, dreven de prijzen van veel grondstoffen omhoog. De prijs van een vat Brentolie steeg 5,4 procent tot 40,80 dollar. Sinds december vorig jaar was de prijs voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika niet boven de 40 dollar geweest. Nog geen maand geleden bracht een vat zelfs minder dan 30 dollar op. Amerikaanse olie werd 5,7 procent duurder op 37,97 dollar per vat.

Chevron

Sterkste stijger bij de hoofdfondsen met een winst van 2,6 procent was olieconcern Chevron. Branchegenoot ExxonMobil kreeg er 2,2 procent bij. Caterpillar, dat zware machines levert aan onder meer de olie-, gas- en mijnbouwindustrie, won 2,5 procent. Buiten de Dow werd oliedienstverlener Halliburton 2,7 procent meer waard.

Verder stond chemiereus DuPont in de schijnwerpers met een winst van 2 procent. Het bedrijf zou in de belangstelling staan van zijn Duitse branchegenoot BASF. Eerder was al overeenstemming bereikt over een fusie van bedrijfsactiviteiten met Dow Chemical, dat 1,3 procent van zijn beurswaarde verloor.

Netflix

Sportkledingfabrikant Nike bungelde onderaan de Dow met een verlies van 3,7 procent. Visa zakte 2,8 procent en de technologiereuzen Microsoft en Apple leverden respectievelijk 2,5 procent en 1,5 procent in. Bij de kleinere techfondsen was Netflix een opvallende daler met een verlies van 5,7 procent.

De euro was 1,1010 dollar waard. Bij het slot van de Europese aandelenmarkten eerder op de dag noteerde de eenheidsmunt een koers van 1,0995 dollar.