economie

Wall Street wacht op banencijfers

Door ANP - 31 maart 2016

NEW YORK (ANP) – De beurzen op Wall Street zijn donderdag met overwegend lichte verliezen gesloten. Grote koersuitslagen bleven uit in afwachting van het belangrijke maandrapport over de arbeidsmarkt dat de Amerikaanse overheid vrijdag naar buiten brengt.

De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent in de min op 17.685,09 punten. De bredere S&P 500 daalde eveneens 0,2 procent, tot 2059,74 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq sloot nagenoeg vlak op 4869,85 punten.

Het banenrapport van vrijdag kan nieuw licht werpen op de ontwikkelingen in de Amerikaanse economie in de afgelopen maand. Het heeft veel invloed op het rentebeleid van de Federal Reserve. Voorzitter Janet Yellen van de koepel van centrale banken gaf overigens deze week aan dat de Fed voorzichtig zal zijn met renteverhogingen.

Herstel

Dat heeft te maken met de onrust op de financiële markten van de laatste maanden. Ook de Amerikaanse aandelenmarkten hebben sinds het begin van het jaar een achtbaanrit achter de rug. Met name de laatste weken lijkt de rust teruggekeerd en zorgde onder meer het herstel van de olieprijzen voor een aantrekkende markt.

Op de laatste handelsdag van het bewogen eerste kwartaal stond farmaceut Medivation in de belangstelling. Het bedrijf zou benaderd zijn door potentiële kopers, waaronder het Franse Sanofi. Het aandeel won 23 procent. Fabrikant van elektrische auto’s Tesla kreeg in de aanloop naar de presentatie van een nieuw model 1,3 procent bij.

IBM sterkste stijger

Automatiseerder IBM was de sterkste stijger onder de hoofdfondsen in New York met een winst van 2,1 procent. De koersstijging volgt op een positief analistenrapport van Morgan Stanley. Creditcardmaatschappij American Express volgde met een plus van 1,8 procent.

Onder aan de Dow stonden farmaceut Pfizer en chemieconcern DuPont met verliezen van 1,4 en 1,3 procent. Vliegtuigbouwer Boeing leverde eveneens 1,3 procent van zijn beurswaarde in, chipmaker Intel en olieconcern ExxonMobil verloren allebei 1,1 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,4 procent tot 38,17 dollar. Brentolie daarentegen werd 0,9 procent duurder en kostte per vat 39,60 dollar. De euro noteerde een koers van 1,1380 dollar, tegen 1,1390 dollar bij het slot van de Europese beurshandel eerder op de dag.