economie

Wall Street wacht op banencijfers

Door ANP - 31 maart 2016

NEW YORK (ANP) – De beurzen op Wall Street stonden donderdag tegen het einde van de handel op overwegend lichte verliezen. Grote koersuitslagen bleven uit in afwachting van het belangrijke maandrapport over de arbeidsmarkt dat de Amerikaanse overheid vrijdag naar buiten brengt.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond zo’n drie kwartier voor de slotbel 0,1 procent in de min op 17.702 punten. De bredere S&P 500 stond eveneens 0,1 procent lager, op 2061 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,1 procent tot 4874 punten.

Het banenrapport van vrijdag kan nieuw licht werpen op de ontwikkelingen in de Amerikaanse economie in de afgelopen maand. Het heeft veel invloed op het rentebeleid van de Federal Reserve. Voorzitter Janet Yellen van de koepel van centrale banken gaf overigens deze week aan dat de Fed voorzichtig zal zijn met renteverhogingen.

Herstel

Dat heeft te maken met de onrust op de financiële markten van de laatste maanden Ook de Amerikaanse aandelenmarkten hebben sinds het begin van het jaar een achtbaanrit achter de rug. Met name de laatste weken lijkt de rust teruggekeerd en zorgde onder meer het herstel van de olieprijzen voor een aantrekkende markt.

Op de laatste handelsdag van het bewogen eerste kwartaal stond farmaceut Medivation in de belangstelling. Het bedrijf zou benaderd zijn door potentiële kopers, waaronder het Franse Sanofi. Het aandeel won ruim 23 procent.

IBM sterkste stijger

Automatiseerder IBM was de sterkste stijger onder de hoofdfondsen in New York met een winst van 1,7 procent. De koersstijging volgt op een positief analistenrapport van Morgan Stanley. Creditcardmaatschappij American Express volgde met een plus van eveneens 1,7 procent.

Onder aan de Dow stonden chemieconcern DuPont en farmaceut Pfizer met verliezen van 1,4 procent. Vliegtuigbouwer Boeing leverde 1,1 procent van zijn beurswaarde in, sportkledingmaker Nike en olieconcern ExxonMobil 0,9 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 38,29 dollar. Brentolie werd 0,9 procent duurder en kostte per vat 39,60 dollar. De euro noteerde een koers van 1,1390 dollar, net zoveel als bij het slot van de Europese beurshandel eerder op de dag.