economie

Weinig actie op beurzen New York

Door ANP - 24 maart 2016

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse beurzen zijn donderdag na een vrij rustige handelsdag vrijwel onveranderd gesloten. Vrijdag blijven de graadmeters in New York gesloten vanwege Goede Vrijdag. Op de maandag van tweede paasdag is Wall Street, in tegenstelling tot de Europese markten, wel geopend.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent hoger op 17.515,73 punten. De brede S&P 500 zakte een fractie tot 2035,94 punten en de technologiebeurs Nasdaq klom 0,1 procent naar 4773,50 punten.

De financiële fondsen gaven wat terrein prijs. De Amerikaanse bank Wells Fargo ging 1,7 procent omlaag, nadat UBS meldde het aandeel te gaan volgen met een verkoopadvies. Verder verloren Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley en Citigroup tot 1,4 procent.

Vertrek bestuur Yahoo

Yahoo kon ook op belangstelling rekenen. De activistische investeerder Starboard Value eist het vertrek van het voltallige bestuur van de internetonderneming. De investeerder heeft negen nieuwe bestuurders voorgedragen, onder wie topman Jeffrey Smith van Starboard zelf. Yahoo noteerde 0,2 procent hoger.

Kantoorartikelenleverancier Staples won 7 procent. Een federale rechter heeft zware kritiek geuit op toezichthouder FTC, die bezwaar maakte tegen een fusie van Staples met branchegenoot Office Depot. Office Depot klom 9 procent.

Beleggers

Beleggers verwerkten nog wat macro-economische cijfers. Zo bleek dat het aantal uitkeringsaanvragen in de Verenigde Staten vorige week is toegenomen. Verder werd bekend dat de orders voor duurzame goederen in februari zijn gedaald. De bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector is in maart iets gegroeid, aldus marktonderzoeker Markit. Vrijdag komt nog een nieuwe raming van de groei van de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal van 2015.

Bestuurder James Bullard van de Federal Reserve liet weten dat een renteverhoging in de VS mogelijk dichterbij is dan momenteel wordt aangenomen. Vorige week gaf de Fed nog aan dat het rustiger aan zal doen met het tempo van renteverhogingen dit jaar.

De euro noteerde 1,1178 dollar, tegen 1,1170 dollar bij het Europese slot. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,6 procent tot 39,55 dollar en Brent daalde 0,1 procent tot 40,43 dollar.