economie

Weinig beweging op Wall Street

Door ANP - 02 maart 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York kwamen woensdag nauwelijks in beweging. Beleggers namen wat gas terug na de sterke opleving een dag eerder. Ook waren ze in afwachting van de publicatie van het zogenoemde Beige Book, een maandelijkse overzicht van de staat van de Amerikaanse economie van de centrale bank.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,1 procent lager op 16.850 punten. De brede S&P 500-index stond vlak op 1978 punten en schermenbeurs Nasdaq speelde 0,2 procent kwijt tot 4681 punten.

Voor de openingsbel werden al cijfers over de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven bekend. Loonstrookverwerker ADP maakte bekend dat er afgelopen maand per saldo 214.000 arbeidsplaatsen bij kwamen. De toename is sterker dan voorzien.

Verdubbeling groei

Qua bedrijfsfondsen wist onder meer Honeywell (plus 0,1 procent) de aandacht op zich gericht. Het industrieel concern voorziet in 2017 een ruime verdubbeling van de groei tot 5 procent, waar het voor het lopende boekjaar een autonome omzetgroei van 1 tot 2 procent verwacht.

Ook Abercrombie & Fitch stond in de schijnwerpers. De kwartaalresultaten van de kledingwinkelketen waren beter dan verwacht. Beleggers zetten het aandeel 0,9 procent hoger. Checkpoint Systems won maar liefst 30 procent. De producent van artikelbeveiliging ontving een overnamebod van CCL Industries.

Fraude

De koers van Chesapeake Energy schoot 17 procent omhoog op het bericht dat voormalig topman Aubrey McClendon wordt aangeklaagd. McClendon wordt beschuldigd van frauduleus handelen bij het afsluiten van contracten. Zadenhandelaar Monsanto kelderde 7,5 procent na een winstwaarschuwing.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 34,51 dollar. Brent werd 0,1 procent duurder op 36,83 dollar per vat. De olieprijzen stegen toen bleek dat de Amerikaanse olievoorraden wederom zijn toegenomen. De euro was 1,0856 dollar waard, tegen 1,0837 dollar bij het slot van de Europese beurzen.