economie

Weinig spektakel op Wall Street

Door ANP - 15 maart 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York lieten dinsdag geen grote koersuitslagen zien. Beleggers op Wall Street verwerkten onder meer tegenvallende cijfers over de detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten. Er wordt echter vooral gewacht op de uitkomst van de beleidsvergadering van de Federal Reserve op woensdag.

De Dow-Jonesindex noteerde richting het slot 0,1 procent hoger op 17.239 punten. De breed samengestelde S&P 500 verloor 0,2 procent tot 2014 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,4 procent omlaag tot 4730 punten.

Er wordt geen vuurwerk verwacht van het rentebesluit van de Fed. De toelichting van Fed-voorzitter Janet Yellen zal echter nauwgezet worden gevolgd. Mogelijk kan daaruit iets worden opgemaakt over het toekomstige rentebeleid van de koepel van Amerikaanse centrale banken.

Winkelverkopen

Voorbeurs bleek dat de winkelverkopen in ’s werelds grootste economie in februari iets zijn teruggelopen ten opzichte van een maand eerder. Daarnaast bleken winkeliers in de VS in januari slechtere zaken te hebben gedaan dan eerder werd gedacht.

Farmaceut Valeant verloor maar liefst 50 procent van zijn beurswaarde. Het bedrijf wist met zijn voorlopige jaarcijfers niet te overtuigen. Daarbij verlaagde het Canadese concern de verwachtingen voor het lopende boekjaar.

Apple

Ook cosmeticaproducent Avon Products bleek een negatieve uitschieter met een min van 8,6 procent. Het in zwaar weer verkerende bedrijf kondigde maandag nabeurs aan 2500 banen te schrappen. Daarnaast is Avon van plan zijn hoofdkantoor naar het Verenigd Koninkrijk te verhuizen.

Apple ging ruim 2 procent omhoog. Volgens analisten van Morgan Stanley is de vraag naar iPhones deze maand boven verwachting.

Euro

Oliemaatschappij Chevron daalde 0,6 procent en mijnbouwer Freeport-McMoRan zakte meer dan 7 procent.

De euro was 1,1111 dollar waard, tegen 1,1102 dollar bij het Europese slot. Amerikaanse olie werd 1,8 procent goedkoper op 36,52 dollar per vat. Brent zakte 1,6 procent tot 38,88 dollar.