economie

Wiebes niet blij met ECB-besluit

Door ANP - 11 maart 2016

DEN HAAG (ANP) – Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) is niet blij met het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om onder meer de rente verder te verlagen. Inhoudelijk hoort hij het besluit niet te becommentariëren, zei hij vrijdagochtend, ,,maar is het voldoende als ik boos kijk?”

Wiebes zegt er geen mening over te hebben, omdat de ECB onafhankelijk is en ook moet zijn. ,,Maar we vragen ons natuurlijk af: werkt het en wat heeft het voor invloed op onze spaarpotten en pensioenen?”

Hij erkende dat er negatieve kanten aan zitten. ,,De invloed moet negatief zijn, dat is duidelijk. Het drukt het rendement. En dat is het nadeel van het beleid. Het is aan de ECB om dat af te wegen”, aldus Wiebes.

Nederland kan niets doen tegen de besluiten. ,,De ECB is onafhankelijk en dat is ook goed. Want er zijn ook dingen die de ECB moet doen die wij ook goed vinden en die niet altijd populair zijn. Daar hebben we ook veel aan. Dus we moeten de onafhankelijkheid niet doorbreken.”