economie

Winstgevendheid Chinese industrie stijgt weer

Door ANP - 27 maart 2016

PEKING (ANP/BLOOMBERG) – De winstgevendheid in de omvangrijke Chinese industrie is begin dit jaar weer toegenomen, na maanden van winstdaling. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van China’s nationale statistiekbureau.

De nettowinst van de grote industriebedrijven klom in januari en februari op jaarbasis met 4,8 procent tot 780,7 miljard yuan (ruim 107 miljard euro). In december zakte de winst nog met 4,7 procent. Dat was de zevende maand van winstdaling op rij.

Volgens het statistiekbureau is de terugkeer naar winstgroei in 2016 vooral te danken aan de olie verwerkende industrie, de elektriciteitssector en bedrijven in de voedingsbranche. De mijnbouw en andere grondstoffenbedrijven zagen hun winsten in januari en februari nog wel sterk teruglopen.

De gegevens zijn gebaseerd op onderzoek bij bedrijven met een jaaromzet van minstens 20 miljoen yuan uit 41 verschillende industriële sectoren.