economie

Yellen zet Wall Street hoger

Door ANP - 29 maart 2016

NEW YORK (ANP) – De effectenbeurzen in New York stonden dinsdag, met nog een half uur handelen voor de boeg, in de plus. Na een tam begin van de sessie veerden de koersen in de middaghandel op. Beleggers reageerden positief op een toespraak van Fed-voorzitter Janet Yellen, waaruit viel op te maken dat de Amerikaanse centrale bank behoedzaam blijft in zijn rentebeleid.

Omstreeks 21.25 uur (Nederlandse tijd) stond de Dow-Jonesinex 0,6 procent hoger op 17.640 punten. De S&P 500 won 0,9 procent tot 2055 punten. Schermenbeurs Nasdaq steeg 1,7 procent tot 4848 punten.

Yellen sprak, voor het eerst sinds de rentevergadering eerder deze maand, in het openbaar. In een toespraak voor een zakenclub in New York verdedigde ze haar uitspraken dat het tempo van renteverhogingen door de Federal Reserve dit jaar trager zal zijn dan eerder gedacht. Yellen benadrukte dat de Amerikaanse centrale bankiers ,,voorzichtig” te werk gaan bij aanpassingen van de rente.

Macro-economisch

Huizenbouwer Lennar wist de aandacht op zich gericht. Het bedrijf kwam met beter dan verwachte resultaten naar buiten, geholpen door het herstel van de Amerikaanse woningmarkt. Het aandeel won 3,2 procent. SunEdison zag zijn beurswaarde meer dan halveren. Beleggers schrokken van berichten dat het duurzame energiebedrijf mogelijk faillisementsbescherming aan moet vragen.

Op macro-economisch vlak bleek dat de gemiddelde prijs van een koopwoning in twintig grote steden in de Verenigde Staten in de eerste maand van het jaar met 0,8 procent is gestegen ten opzichte van december. Economen rekenden in doorsnee op een stijging van 0,7 procent. Verder bleek het vertrouwen van Amerikaanse consumenten sterker te zijn gestegen dan verwacht.

De olieprijzen gingen voor de vijfde sessie op rij naar beneden, tot de laagste niveaus in twee weken. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,5 procent tot 38,39 dollar. Brentolie was met 39,26 dollar per vat 2,5 procent goedkoper dan een dag eerder. De euro was 1,1297 dollar waard, tegen 1,1196 dollar bij het scheiden van de Europese markt.