economie

Yellen zet Wall Street hoger

Door ANP - 29 maart 2016

NEW YORK (ANP) – De effectenbeurzen in New York stonden dinsdag halverwege de handelssessie in de plus, na een voorzichtig begin. Beleggers reageerden positief op een toespraak van Fed-voorzitter Janet Yellen. Daaruit viel op te maken dat de centrale bank behoedzaam blijft in zijn rentebeleid.

Omstreeks 19.25 uur (Nederlandse tijd) stond de Dow-Jonesinex 0,3 procent hoger op 17.590 punten. De S&P 500 won 0,4 procent tot 2046 punten. Schermenbeurs Nasdaq steeg 1,1 procent tot 4817 punten.

Yellen gaf een speech voor een zakenclub in New York. Het was voor het eerst sinds de rentevergadering eerder deze maand dat Yellen weer in het openbaar sprak. Destijds gaf ze aan dat het tempo van renteverhogingen dit jaar trager zal zijn dan eerder gedacht. Die beslissing verdedigde ze, waarbij ze zei benadrukte dat de Amerikaanse centrale bankiers ,,voorzichtig” te werk gaan bij aanpassingen van de rente.

Consumenten

Bij de bedrijven wist huizenbouwer Lennar de aandacht op zich gericht. Het bedrijf kwam met beter dan verwachte resultaten naar buiten, geholpen door het herstel van de Amerikaanse woningmarkt. Het aandeel won 1,9 procent. Verder bleek het vertrouwen van Amerikaanse consumenten sterker te zijn gestegen dan verwacht.

SunEdison zag zijn beurswaarde meer dan halveren. Beleggers reageerden geschrokken op geluiden dat het duurzame energiebedrijf mogelijk faillisementsbescherming aan moet vragen.

Olie

Op macro-economisch vlak bleek dat de gemiddelde prijs van een koopwoning in twintig grote steden in de Verenigde Staten in de eerste maand van het jaar met 0,8 procent is gestegen ten opzichte van december. Economen rekenden in doorsnee op een stiging van 0,7 procent.

De olieprijzen gingen omlaag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 3,2 procent tot 38,15 dollar. Brentolie was met 38,03 dollar per vat 3,1 procent goedkoper dan een dag eerder. De euro was 1,1264 dollar waard, tegen 1,1196 dollar bij het scheiden van de Europese markt.