economie

Aanpak btw-carrouselfraude Nederland gesteund

Door ANP - 23 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – Europese landen hebben oren naar de Nederlandse aanpak van btw-carrouselfraude. In de rol als tijdelijk EU-voorzitter stelde staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) zaterdag in Amsterdam voor om een datasysteem dat de Benelux-landen al gebruiken in heel Europa toe te passen.

Na afloop van de vergadering zei hij dat er onder zijn collega’s ,,brede steun” was te vinden voor het Nederlandse plan.

Jaarlijks lopen de schatkisten van de EU-landen naar schatting 50 miljard euro mis door grootschalig georganiseerde btw-carrouselfraude, waarbij meerdere partijen zijn betrokken en vaak grensoverschrijdend te werk wordt gegaan. Door automatische uitwisseling van datagegevens tussen de belastingdiensten zou ,,daar een flink stuk” van teruggehaald kunnen worden, stelde Wiebes.

Nu wisselen landen alleen informatie uit als er een vermoeden is van schimmige praktijken. Dan is het veelal te laat.