economie

ABP: maak pensioenen voorzichtig eenvoudiger

Door ANP - 03 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – Het Nederlandse pensioenstelsel moet worden hervormd, maar daarbij moet de balans niet doorslaan naar geheel individuele spaarpotten. Dat stelde de bestuursvoorzitter van pensioenfonds ABP, Corien Wortmann, zondag in het tv-programma Buitenhof.

Wortmann pleit voor een minder complex stelsel dan het huidige, waar met behulp van ingewikkelde regels geld moet worden verdeeld tussen generaties. Dat leidt er onder meer toe dat pensioenfondsen voor de berekening van hun verplichtingen in de komende decennia moeten rekenen met de huidige ongekend lage rente. Dat is een van de redenen voor de kortingen op de uitkeringen die volgend jaar dreigen.

Individuele spaarpotten zouden dat probleem kunnen verhelpen. Volgens Wortmann gaat zo’n oplossing echter te ver. ,,De hervorming van het pensioenstelsel is urgent, maar we moeten daarbij niet doorschieten naar een individueel systeem. Daar zijn we op tegen. Het mooie aan dit stelsel is dat je, of je nu 65, 75 of 100 wordt, elke maand na je pensionering je uitkering krijgt. Dat moeten we behouden.”