economie

AEX blijft dicht bij huis

Door ANP - 06 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam koerste woensdagmiddag rond de slotstand van een dag eerder. Elders in Europa lieten de graadmeters een wisselend beeld zien. Beleggers deden rustig aan in afwachting van de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank. Verder verwerkten de markten cijfers over de Duitse industrie, waar de productie in februari minder hard afnam dan voorspeld.

De AEX stond kort na de openingsbel op Wall Street 0,1 procent lager op 428,54 punten. De MidKap zakte 0,4 procent naar 661,91 punten. De graadmeter in Londen steeg 0,6 procent, Parijs was vlak en Frankfurt zakte 0,4 procent.

De AEX werd aangevoerd door ABN AMRO met een winst van 1,2 procent. Staalconcern ArcelorMittal was de sterkste daler met een verlies van 1,5 procent.

Schikking

SBM Offshore won 0,8 procent. De leverancier van opslag- en productieschepen aan de olie- en gasindustrie meldde voorbeurs definitief overeenstemming te hebben bereikt met de Braziliaanse autoriteiten over de schikking die topman Bruno Chabas en commissaris Sietze Hepkema moet vrijwaren van verdere vervolging in het omkoopschandaal rond Petrobras.

Bij de middelgrote fondsen viel het koersverlies van bijna 4 procent van het aandeel Air France-KLM op. Topman Alexandre de Juniac van Air France-KLM legt zijn functie komende zomer neer, hij wordt voorzitter van de internationale brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen IATA.

H&M

Hennes & Mauritz won ruim 4 procent in Stockholm na de presentatie van zijn eerstekwartaalcijfers. In Londen leverde Glencore bijna 4 procent in. Het mijnbouwbedrijf verkoopt een minderheidsbelang in zijn agrarische divisie voor 2,5 miljard dollar aan het grootste pensioenfonds van Canada.

Nokia zag zijn beurswaarde in Helsinki met 1,2 procent stijgen. De fabrikant van netwerkapparatuur broedt naar verluidt op plannen om tussen de 10.000 en 15.000 van de in totaal 104.000 arbeidsplaatsen te schrappen na de fusie met Alcatel-Lucent.

Olie

De euro was 1,1393 dollar waard, tegen 1,1390 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. Amerikaanse olie werd verhandeld voor 36,82 dollar per vat, een stijging van 2,6 procent. Brentolie werd 1,7 procent duurder op 38,54 dollar per vat.