economie

AEX op hoogste slot van het jaar

Door ANP - 13 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs is woensdag flink hoger gesloten, op de hoogste stand van het jaar. Ook de andere graadmeters in Europa toonden duidelijke plussen. De beurshandel profiteerde van positieve berichten over de Chinese export. De graadmeters kregen een impuls toen bleek dat de uitvoer van ’s werelds tweede economie afgelopen maand voor het eerst in negen maanden is gestegen.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 2,4 procent hoger op 450,09 punten. De MidKap ging 1,4 procent vooruit tot 686,55 punten. De toonaangevende indices in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 3,3 procent.

Op het Damrak was ArcelorMittal de uitblinker bij de hoofdfondsen, met een winst van bijna 10 procent. Het aandeel profiteerde van een positief rapport van de bank Credit Suisse. Daarin stond dat de staalsector sterk herstelt en dat het niet gaat om een seizoensmatige opleving. De bank adviseert zijn klanten aandelen in ’s werelds grootste staalconcern te kopen. Het nieuws uit China zorgde daarnaast voor een stijging van onder meer de ijzerertsprijs, wat ook de koers van ArcelorMittal een zet in de goede richting gaf.