economie

AEX opent in de min

Door ANP - 28 april 2016

AMSTERDAM (AFN) – De AEX-index in Amsterdam is donderdag lager geopend. Beleggers verwerkten een stroom aan vooral buitenlandse bedrijfsresultaten en zijn in afwachting van enkele macro-economische cijfers uit Europa en de Verenigde Staten.

De AEX-index stond drie kwartier na de openingsbel 0,3 procent lager op 446,98 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 666,47 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,6 procent.

Vopak was met een plus van 3,4 procent de grootste stijger in de hoofdindex, na een adviesverhoging door ING. Ook ArcelorMittal en SBM Offshore behoorden met winsten van respectievelijk 2,7 procent en 1,1 procent tot de winnaars. Informatieleverancier Relx was bij de hoofdfondsen met een verlies van 2,2 procent de grootste daler, gevolgd door Unilever dat 1,9 procent zakte.

Lloyds

In Londen zag Lloyds Banking Group zijn kwartaalwinst kelderen van 1,2 miljard pond naar 654 miljoen pond. De grootste hypotheekverstrekker van het Verenigd Koninkrijk verloor daarop op de beurs 3,3 procent.

Deutsche Bank presenteerde een beter dan verwachte kwartaalwinst en steeg ruim 3 procent op de beurs in Frankfurt. De winst halveerde van 544 miljoen euro naar 214 miljoen euro als gevolg van lagere handelsinkomsten, maar analisten rekenden in doorsnee op verlies.

In Parijs zag Airbus zijn kwartaalwinst ook halveren. De vliegtuigbouwer, die kampte met productieproblemen bij een paar modellen, verloor 5,5 procent. Hermès steeg 2 procent. Het Franse luxemerk rapporteerde vooral door sterke verkopen van lederwaren een omzetgroei van 6,1 procent.

Euro

Franse beleggers waren niet gecharmeerd van een miljardenbod van Sanofi op de Amerikaanse farmaceut Medivaton. Sanofi verloor 1,4 procent.

Amerikaanse olie werd donderdagochtend 0,4 procent goedkoper op 45,15 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 47,03 dollar per vat. De euro werd voor 1,1359 dollar verhandeld, tegen 1,1312 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.