economie

AEX opent in de plus

Door ANP - 08 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – De aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met winst geopend. Ook de andere Europese beurzen toonden in het eerste handelsuur herstel van de verliezen van donderdag. In de aanloop naar het kwartaalcijferseizoen, dat vanaf volgende week losbarst, is de agenda vrijwel leeg.

De Amsterdamse AEX-index stond om 09.40 uur 0,7 procent in de plus op 431,71 punten. De MidKap steeg 0,8 procent naar 670,08 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen 0,6 tot 0,7 procent.

Olieconcern Shell voerde de AEX aan met een winst van 2 procent, op een ochtend waarop de olieprijs opveerde. Amerikaanse olie werd 2,9 procent duurder bij 38,34 dollar per vat. De prijs van een vat Brentolie steeg 2,3 procent naar 40,35 dollar.

Vervoerscijfers

Air France-KLM stond in de bovenste regionen van de MidKap. De luchtvaartcombinatie won 2,4 procent na de presentatie van positieve vervoerscijfers over de maand maart. Daarin vervoerde KLM ruim 10 procent meer passagiers dan een jaar eerder, terwijl die stroom bij Air France marginaal slonk. Bij alle onderdelen van de groep verbeterde de bezettingsgraad van de vliegtuigen.

Delta Lloyd (min 0,9 procent) was een van de weinige verliezers in de MidKap. De verzekeraar liet weten dat zijn claimemissie vooralsnog 96 procent van het beoogde bedrag van 650 miljoen euro heeft opgeleverd. Het restant hoopt het bedrijf vrijdag te verkrijgen via institutionele beleggers.

Energiecentrale

Bij de kleinere fondsen kreeg investeerder Kardan er 6 procent bij. De Israëlische onderneming gaf aan dat een van haar dochterondernemingen betrokken is bij de bouw van een nieuwe energiecentrale in Israël.

In Kopenhagen won Bang & Olufsen bijna 9 procent. De producent van audiosystemen en tv’s meldde dat beleggingsfondsen van Delta Lloyd hun aandelen B&O hebben verkocht aan de Chinese miljardair Qi Jianhong. Die werkt al langer aan de gehele overname van het Deense bedrijf, waarvan hij nu de grootste aandeelhouder is.

Krimp

Beleggers kregen ook nog cijfers over de Europese economie. Zo bleek de Duitse export in februari onverwacht sterk te zijn gegroeid, na krimp in de voorgaande maand.

De euro was 1,1365 dollar waard, tegen 1,1385 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.