economie

AEX opent met klein verlies

Door ANP - 22 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – De aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een klein verlies geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen de dag in de min. In de markt wordt uitgekeken naar eerste schattingen van de economische activiteit in de eurolanden in april, die later in de ochtend worden gepubliceerd. Verder is de agenda voor beleggers nagenoeg leeg.

In Amsterdam stond de AEX na drie kwartier handel 0,3 procent in de min op 452,02 punten. De MidKap zakte 0,6 procent naar 667,21 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen gingen 0,3 tot 0,7 procent omlaag.

In Amsterdam hielden vooral financiële bedrijven het hoofd boven water. De AEX werd met een plus van 0,7 procent aangevoerd door ING. Verzekeraars Aegon en NN volgden met plusjes tot 0,4 procent. In de MidKap was Delta Lloyd koploper met een winst van 1,4 procent, gevolgd door Flow Traders (plus 0,8 procent).

Daimler

Vrijdagochtend bood geen kwartaalcijfers van in Amsterdam genoteerde bedrijven. Donderdag nabeurs waren er nog wel updates van vastgoedonderneming Unibail-Rodamco en chiptoeleverancier ASMI. Unibail (plus 0,1 procent) meldde een toename van zijn huuropbrengsten. ASMI (min 1,7 procent) liet weten dat de orderontvangst in het eerste kwartaal flink is aangetrokken.

In Frankfurt leverde Daimler bijna 5 procent in. Het moederbedrijf van Mercedes-Benz kwam met stevige kwartaalcijfers, maar wees ook op Amerikaans onderzoek naar de uitstootwaarden van dieselauto’s. Net als Volkswagen ligt Daimler in de VS onder de loep omdat het diesels mogelijk als schoner heeft aangeprezen dan ze daadwerkelijk zijn.

Olie

Truckfabrikant Volvo werd in Stockholm 2 procent meer waard. Het bedrijf had ook afgelopen kwartaal flink last van de vertroebelde vooruitzichten voor de wereldeconomie, waardoor de omzet en de orderontvangst onder druk stonden. De winst viel echter hoger uit dan analisten voorspelden.

De olieprijs liep vrijdagochtend licht op. Amerikaanse olie werd 0,7 procent duurder bij 43,50 dollar per vat. De prijs van Brent liep met 0,5 procent op naar 44,76 dollar per vat. De euro werd voor 1,1270 dollar verhandeld, tegen 1,1295 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.