economie

AEX sluit na tamme sessie op winst

Door ANP - 12 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam is dinsdag met winst de handel uitgegaan. Ook elders in Europa gingen de beursgraadmeters vooruit. Een kleine eindspurt, mede door de stijgende olieprijs, zorgde in een verder tamme sessie uiteindelijk nog voor redelijke winsten. Beleggers zijn in afwachting van het cijferseizoen. Was- en voedingsmiddelenconcern Unilever laat donderdag als eerste van de Amsterdamse hoofdfondsen van zich horen.

De AEX-index sloot uiteindelijk 0,7 procent hoger op 439,50 punten en de MidKap daalde 0,3 procent tot 677,28 punten. De graadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt wonnen tot 0,8 procent.

Staalconcern ArcelorMittal bleek de sterkste stijger in de AEX. Het bedrijf kreeg een adviesverhoging van de Amerikaanse bank Goldman Sachs en won 3 procent. Kabelaar Altice sloot de rij met een verlies van 1,1 procent.

Intertrust

Intertrust (min 3,8 procent) was in de MidKap de sterkste daler. De financieel dienstverlener staat onder druk sinds vorige week de Panama Papers aan het licht kwamen.

Bij de kleinere fondsen zag fabrikant van elektrotechnische componenten Neways zijn beurswaarde 2,5 procent stijgen na een winst- en omzetgroei in het eerste kwartaal. Toeleverancier aan apotheken Fagron zag zijn opbrengsten uit voortgezette activiteiten groeien en is gestopt met zijn Amerikaanse dochter Bellevue Pharmacy. Het aandeel verloor na een positieve start 6,7 procent.

In Parijs won de maker van dure tassen, champagne en cognac LVMH 1,5 procent. Het moederbedrijf van merken als Louis Vuitton, Moët & Chandon en Hennessy zag zijn omzet vorig kwartaal minder sterk groeien dan verwacht, onder meer doordat de dreiging van terreur een zette op het toerisme in Frankrijk.

Euro

De opleving in de Italiaanse bankensector na de aankondiging van een speciaal fonds om zwakke banken bij te staan bleek van korte duur. UniCredit en Banco Popolare, die maandag nog forse winsten boekten, verloren respectievelijk 5,2 en 0,8 procent. De zwakkere broeder Monte dei Paschi di Siena zag zijn beurswaarde nog wel 1,2 procent stijgen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 3,5 procent naar 41,78 dollar. Brentolie werd 4 procent duurder op 44,55 dollar per vat. De euro werd voor 1,1399 dollar verhandeld, tegen 1,1410 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.