economie

Altice hard onderuit op positief Damrak

Door ANP - 04 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – Op de beurs in Amsterdam werden maandag overwegend bescheiden winsten geboekt, net als elders in Europa. Bij de hoofdfondsen ging kabelconcern Altice stevig onderuit na het afketsen van fusieonderhandelingen tussen de branchegenoten Orange en Bouygues.

Kort na de licht negatieve opening op Wall Street stond de leidende AEX-index 0,5 procent in de plus op 436,57 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 675,88 punten. De belangrijkste graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs stonden tussentijds op winsten tot tot 0,4 procent.

Orange en Bouygues Telecom bespraken sinds januari de mogelijkheden voor een fusie. Altice werd gezien als gegadigde voor bezittingen die afgestoten zouden moeten worden om mededingingsbezwaren weg te nemen. Het aandeel bungelde met een verlies van bijna 14 procent onderaan de AEX.

Fondsen

Sterkste stijger bij de hoofdfondsen was ArcelorMittal. Het staalconcern werd 2,5 procent meer waard. Chipmachinebouwer ASML volgde met een plus van 2,2 procent. Uitzender Randstad was na Altice de sterkste daler met een verlies van 4,3 procent.

Bij de middelgrote fondsen was IMCD de stekste stijger. Analisten van Kepler Cheuvreux en de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs zijn positiever geworden over de chemicaliëndistributeur en voerden beleggingsadvies op. Dat leidde tot een koerswinst van 3,3 procent.

Panama Papers

Onderaan de MidKap stond Intertrust met een verlies van eveneens 3,3 procent. Volgens kenners heeft het aandeel van de financieel dienstverlener last van berichtgeving over de Panama Papers inzake belastingontduiking.

De olieprijzen krabbelden wat op. ondanks uitspraken van de Iraanse olieminister die zei dat zijn land door zal gaan met de verhoging van de productie. Amerikaanse olie werd 0,9 procent duurder op 37,12 dollar per vat. De prijs van Brent ging 0,2 procent omhoog naar 38,73 dollar per vat.

De euro was 1,1400 dollar waard, tegen 1,1370 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.