economie

Altice keldert op Beursplein 5

Door ANP - 04 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse AEX-index is maandag lager aan de nieuwe handelsweek begonnen. Ook de andere graadmeters in Europa noteerden in de min. Het sentiment stond wat onder druk door de lagere olieprijzen. Aandelenhandelaren in Europa moeten het deze week stellen met een vrij lege agenda. Op het Damrak kelderde het aandeel Altice.

De hoofdindex op Beursplein 5 stond in het eerste handelsuur 0,5 procent lager op 432,12 punten. De MidKap won 0,1 procent tot 671,58 punten. De Franse beurs daalde 0,5 procent en Frankfurt 0,2 procent. Londen stond nagenoeg onveranderd.

Altice kelderde ruim 15 procent en was daarmee veruit de grootste daler in de AEX. Het Franse telecombedrijf Orange ziet af van een eventuele fusie met branchegenoot Bouygues Telecom, een deal waar ook Altice zijdelings bij betrokken zou zijn. Orange en Bouygues bespraken sinds 5 januari de mogelijkheden voor een samensmelting. Orange zakte in Parijs 4,7 procent, Bouygues speelde 14,8 procent kwijt.

Philips

Philips daalde 1,2 procent. Volgens persbureau Bloomberg heeft investeerder Melrose zich teruggetrokken uit de strijd om Philips Lighting.

Bij de middelgrote fondsen stond IMCD in de belangstelling met een winst van 2,9 procent. Analisten van Kepler Cheuvreux en de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs zijn positiever geworden over de chemicaliëndistributeur en voerden hun beleggingsadvies op. Delta Lloyd won 0,8 procent. Financieel directeur Clifford Abrahams van de verzekeraar heeft aandelen van het bedrijf gekocht.

Euro

Intertrust verloor juist 1,8 procent. Volgens kenners heeft het aandeel van de financieel dienstverlener last van berichtgeving over de Panama Papers inzake belastingontduiking. Bodemonderzoeker Fugro was de grootste daler bij de middelgrote fondsen en zakte 3,2 procent.

De Europese munt was 1,1382 dollar waard, tegen 1,1370 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. Amerikaanse olie werd 1,4 procent goedkoper bij 36,26 dollar per vat. De prijs van Brent zakte met 1,1 procent naar 38,23 dollar per vat.