economie

Apple in de schijnwerpers op Wall Street

Door ANP - 27 april 2016

NEW YORK (AFN) – De effectenbeurzen in New York openen woensdag naar verwachting met verlies. Vooral techbedrijven Apple en Twitter weten de aandacht op zich gericht, na tegenvallende cijfers. Schermenbeurs Nasdaq lijkt het meest gebukt te gaan onder de zwakke resultaten. Verder komt de Federal Reserve gedurende de handelsdag met zijn rentebesluit naar buiten.

Zwaargewicht Apple, in beurswaarde het grootste bedrijf ter wereld, lijkt een jasje uit te moeten doen. Het concern zette voor het eerst in dertien jaar een omzetdaling in de boeken. Vooral de verkoop van iPhones liep fors terug. Apple voelt onder meer de zwakkere vraag in China en andere opkomende landen en concurrentie van rivaliserende smartphonemakers.

Ook Twitter doet een stap terug. De eerstekwartaalcijfers van de berichtendienst vielen beleggers zwaar tegen. Ook de omzetprognose voor het huidige kwartaal stelde teleur. In de nabeurshandel op dinsdag ging het aandeel al fors onderuit.

eBay

Internetbedrijf eBay boekte een lagere winst op een hogere omzet, vooral door hogere kosten. Verder openden ook farmaceut GlaxoSmithKline, dat ook in New York genoteerd is, United Technologies, navigatiedienstverlener Garmin, AT&T en Boeing de boeken.

DreamWorks Animation steeg in de voorbeurshandel fors na overnamegeruchten. De Amerikaanse kabelgigant Comcast is volgen zakenkrant The Wall Street Journal in gesprek met de animatiestudio over een mogelijke overname.

Euro

De stijgende olieprijzen geven mogelijk enigszins steun aan de handel, nu deze naar de hoogste niveaus in vijf maanden tijd zijn gestegen. De koers van oliegigant ExxonMobil beweegt daarbij mogelijk op de afwaardering van de kredietwaardigheid. ExxonMobil heeft bij Standard & Poor’s (S&P) niet langer de allerhoogste kredietwaardering AAA.

Naar verwachting houdt de koepel van Amerikaanse centrale banken de rente onveranderd. Mogelijk wordt wel meer duidelijk over de timing van toekomstige rentestappen door de Fed.

De beurzen in New York bleven dinsdag redelijk dicht bij huis. De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent hoger op 17.990,32 punten. De brede S&P 500 klom 0,2 procent tot 2091,70 punten. De technologiebeurs Nasdaq ging 0,2 procent omlaag naar 4888,31 punten.