economie

Arcadis keldert op Damrak

Door ANP - 21 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen bleven donderdag in het eerste handelsuur dicht bij huis. Beleggers waren in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), later op de dag. Advies- en ingenieursbureau Arcadis kelderde op Beursplein 5 na een kwartaalupdate.

De AEX-index stond in het eerste handelsuur 0,1 procent in de plus op 456,64 punten. De MidKap noteerde vlak op 679,36 punten. De indices in Londen, Parijs en Frankfurt stonden onveranderd tot 0,2 procent hoger.

Arcadis zag 9 procent van zijn waarde verdampen en was daarmee veruit de grootste daler bij de middelgrote fondsen. De onderneming behaalde in het eerste kwartaal een lagere omzet en winst, mede als gevolg van de zware economische crisis in Brazilië.

ASML

Het eveneens in de MidKap genoteerde Intertrust boekte een koerswinst van 2,2 procent op de verwachting in 2016 meer winst te boeken dan vorig jaar. De leverancier van financiële diensten aan durfkapitalisten, vermogende personen en bedrijven verwacht dat de aangepaste nettowinst dit jaar oploopt tot minstens 1,30 euro per aandeel, tegenover 1,19 euro in 2015.

In hoofdindex AEX was ASML de grootste winnaar met een plus van 2,3 procent, gevolgd door ArcelorMittal dat 1,3 procent aandikte. Relx, Aalberts en Ahold behoorden tot de grotere verliezers met minnen tussen 1,3 en 2, 6 procent.

Euro

Elders in Europa opende onder meer SABMiller de boeken. De brouwer verkocht in de afgelopen drie maanden 3 procent meer bier, vooral in de regio’s Afrika en Latijns-Amerika. De onderneming daalde echter 0,3 procent in waarde. Ook de Franse drankenproducent Pernod Ricard wist zijn verkopen licht op te voeren. De maker van onder meer Chivas Regal, Absolut, Havana Club en Martell zag zijn aandeel desondanks 4,4 procent minder waard worden.

De maker van netwerkapparatuur Ericsson presenteerde tegenvallende kwartaalcijfers en kondigde een kostenbesparing aan. Het aandeel verloor ruim 8 procent in Stockholm.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 44,33 dollar en Brent werd ook 0,3 procent duurder, op 45,93 dollar. De euro werd verhandeld voor 1,1296 dollar, tegen 1,1330 dollar bij het Europese slot woensdag.