economie

Arcadis stevig onderuit op Damrak

Door ANP - 21 april 2016

AMSTERDAM (AFN) – De Europese beurzen zijn donderdag overwegend met verliezen de handel uitgegaan. In Amsterdam moest advies- en ingenieursbureau Arcadis het bezuren na tegenvallende kwartaalcijfers. Ook werd het weinig verrassende rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) verwerkt.

Op het Damrak sloot de AEX-index uiteindelijk 0,6 procent in de min op 453,47 punten. De MidKap ging 1,2 procent omlaag tot 671,07 punten. De indices in Parijs en Londen sloten tot 0,5 procent lager. De DAX-index in Frankfurt ging 0,1 procent vooruit.

De ECB handhaafde zoals verwacht de rentetarieven en de omvang van de stimuleringsmaatregelen. Draghi liet in zijn toelichting weten dat het beleid van de centrale bank werkt, maar tijd nodig heeft. Hij zei andermaal dat de ECB er alles aan zal doen om de inflatie richting het gewenste niveau van net geen 2 procent te drijven.

Daler

Arcadis was de gebeten hond op Beursplein 5. Het zag zijn beurswaarde krap 10 procent kelderen en was daarmee veruit de grootste daler bij de middelgrote fondsen. De onderneming behaalde in het eerste kwartaal een lagere omzet en winst, mede als gevolg van de zware economische crisis in Brazilië.

Bij de hoofdfondsen was ING de grootste winnaar met een plus van 2,3 procent. Staalproducent ArcelorMittal sloot de rij met een verlies van 5,1 procent.

Ericsson

In Stockholm ging Ericsson bijna 15 procent onderuit. De maker van netwerkapparatuur presenteerde tegenvallende kwartaalcijfers en kondigde kostenbesparingen aan. Ook de cijfers van Pernod Ricard werden matig ontvangen. Het aandeel van de drankenproducent verloor krap 5 procent.

Hapag-Lloyd won in Frankfurt 15 procent. De containervervoerder gaf aan in gesprek te zijn met concurrent United Arab Shipping Company (UASC) om tot een fusie te komen. De bedrijven hopen op die manier sterker te staan nu de containerbranche kampt met tegenwind door onder meer lagere vrachtprijzen.

Olie

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,3 procent tot 43,58 dollar en Brent werd 1,5 procent goedkoper, op 45,014 dollar. De euro werd verhandeld voor 1,1298 dollar, tegen 1,1330 dollar bij het Europese slot op woensdag.