economie

Automakers in de verkoop op Europese beurzen

Door ANP - 22 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen stonden vrijdag aan het eind van de ochtend op verlies. De aanvankelijk bescheiden verliezen liepen gedurende de ochtendsessie verder op, waarbij onder meer autofabrikanten het stevig te verduren kregen.

De Amsterdamse AEX-index stond rond 11.35 uur 0,7 procent in de min op 450,43 punten. De MidKap zakte 0,6 procent naar 666,79 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs leverden 0,5 tot 0,9 procent in.

In de AEX waren winnaars schaars. DSM voerde de 25 hoofdfondsen aan met een plusje van 0,4 procent, verder hielden alleen Heineken, Ahold en Unibail-Rodamco het hoofd boven water. Vastgoedonderneming Unibail meldde donderdagavond dat de huuropbrengsten vorig kwartaal zijn gestegen.

Daimler

Daimler bungelde in Frankfurt onderaan de DAX met een min van 6,6 procent. Het moederbedrijf van Mercedes-Benz kwam met stevige kwartaalcijfers, maar wees ook op Amerikaans onderzoek naar de uitstootwaarden van dieselauto’s. Net als Volkswagen ligt Daimler in de VS onder de loep omdat het diesels mogelijk als schoner heeft aangeprezen dan ze daadwerkelijk zijn.

Andere grote Europese autobedrijven gingen eveneens in de uitverkoop. In Parijs noteerden PSA Peugeot Citroën en Renault 2 tot 4 procent in de min. Volkswagen ging 3,5 procent achteruit.

Truckfabrikant Volvo onttrok zich in Stockholm aan de malaise in de sector en werd 5 procent meer waard. Het Zweedse bedrijf had ook afgelopen kwartaal flink last van de vertroebelde vooruitzichten voor de wereldeconomie, waardoor de omzet en de orderontvangst onder druk stonden. De winst viel echter hoger uit dan analisten voorspelden.

Olie

Staalfabrikant ArcelorMittal stond onderaan de AEX met een verlies van 3 procent. Dat verlies paste in het beeld van andere grondstofbedrijven, die ook terrein verloren. Zo gingen de mijnbouwers BHP Billiton en Rio Tinto in Londen 1,5 tot 3 procent achteruit. In Frankfurt werd staalfabrikant ThyssenKrupp bijna 1 procent minder waard.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 43,29 dollar. Brent werd 0,2 procent goedkoper bij 44,42 dollar per vat. De euro werd voor 1,1280 dollar verhandeld, tegen 1,1295 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.