economie

Belgische bank Dexia had Panamaroute

Door ANP - 09 april 2016

BRUSSEL (ANP) – Een voormalige dochteronderneming van de Belgische bank Dexia heeft meer dan 1600 offshore-bedrijven opgezet. Dat schrijft de Belgische krant De Tijd zaterdag op basis van de Panama Papers.

Door deze constructie konden klanten van het Luxemburgse advieskantoor Experta, tussen 2002 tot 2011 onderdeel van bankenconglomeraat Dexia Groep, bankrekeningen in Luxemburg, Zwitserland en Jersey verborgen houden. Het Brusselse hoofdkantoor van Dexia Groep zou op de hoogte zijn geweest van de offshore-constructie.

Geen enkele andere bank ter wereld zou zoveel offshore-bedrijven hebben besteld bij het juridische adviesbureau Mossack Fonseca uit Panama als Experta. Het begon al in de jaren 90 met de constructie en het ging door tot de ontmanteling van de Dexia Groep, eind 2011. ,,Dat betekent dat Dexia zelfs nadat de groep in september 2008 gered moest worden met 3 miljard euro Belgisch belastinggeld nog jaren klanten hielp om via Panama belastingen te ontlopen,’’ zo schrijft De Tijd.