economie

Beurzen blijven lager na woorden Draghi

Door ANP - 21 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen bleven donderdagmiddag in het rood. De financiële markten verwerkten het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) en de toelichting daarop van bankpresident Mario Draghi.

De AEX-index stond omstreeks 15.45 uur 1,1 procent in de min op 451,40 punten. De MidKap noteerde 1,4 procent lager op 670,09 punten. De indices in Frankfurt, Parijs en Londen stonden tot 0,7 procent lager.

De ECB handhaafde zoals verwacht de rentetarieven en de omvang van de stimuleringsmaatregelen. Draghi liet in zijn toelichting weten dat het beleid van de centrale bank werkt, maar tijd nodig heeft. De ECB gaat er nog altijd van uit dat de inflatie later dit jaar weer zal aantrekken. Mocht die verwachting om wat voor reden dan ook in gevaar komen, dan zal de ECB alles doen wat binnen zijn mandaat mogelijk is om de inflatie toch op te drijven richting het gewenste niveau van net geen 2 procent, herhaalde Draghi. In ieder geval blijft de rente voorlopig zeer laag.

Arcadis

Arcadis was de gebeten hond op Beursplein 5. Het advies- en ingenieursbureau zag zijn beurswaarde met maar liefst 11,6 procent kelderen en was daarmee veruit de grootste daler bij de middelgrote fondsen. De onderneming behaalde in het eerste kwartaal een lagere omzet en winst, mede als gevolg van de zware economische crisis in Brazilië.

In hoofdindex AEX was ING de grootste winnaar met een plus van 2,2 procent, gevolgd door Aegon, dat 1,4 procent aandikte. Ahold en Relx stonden onderaan met verliezen van 4,6 en 3,7 procent.

Ericsson

In Stockholm ging Ericsson meer dan 12 procent onderuit. De maker van netwerkapparatuur presenteerde tegenvallende kwartaalcijfers en kondigde een kostenbesparing aan. Bierbrouwer SABMiller en drankenproducent Pernod Ricard kwamen ook met een kwartaalbericht naar buiten en zakten respectievelijk 0,3 procent en 6,5 procent in Londen en Stockholm.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,9 procent tot 43,36 dollar en Brent werd 1,8 procent goedkoper, op 45,00 dollar. De euro werd verhandeld voor 1,1340 dollar, tegen 1,1330 dollar bij het Europese slot op woensdag.