economie

Beurzen lager richting banenrapport VS

Door ANP - 01 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenmarkten gingen vrijdagochtend in navolging van de Aziatische beurzen stevig omlaag. Beleggers wachten op een belangrijk overheidsrapport over de ontwikkelingen op de Amerikaanse arbeidsmarkt in de afgelopen maand. Dat wordt later op de dag gepubliceerd.

De toonaangevende AEX-index in Amsterdam stond tegen het einde van de ochtendhandel 1,6 procent lager op 433,17 punten. De MidKap zakte 0,4 procent tot 671,46 punten. De leidende beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tussen de 0,9 en 1,6 procent.

De staalsector stond in de schijnwerpers na geruchten dat het Indiase Tata Steel, eigenaar van de hoogovens in IJmuiden, in gesprek is met branchegenoot ThyssenKrupp over het kopen van een belang. Het Duitse staalbedrijf werd in Frankfurt 5,2 procent meer waard.

ArcelorMittal

In Amsterdam liftte ArcelorMittal mee. De staalproducent was met een winst van 7 procent de sterkste stijger in de AEX. Slechts twee andere hoofdfondsen stonden ook op winst. Het jarige tankopslagbedrijf Vopak won 0,3 procent, uitzender Randstad kreeg er 0,1 procent bij.

Was- en voedingsmiddelenconcern Unilever was de sterkste daler in de AEX met een verlies van 2,7 procent. Het Frans-Nederlandse vastgoedfonds Unibail-Rodamco verloor 2,4 procent, supermarktconcern Ahold leverde 2,2 procent van zijn beurswaarde in.

Fagron

Bij de kleinere fondsen werd de Belgische toeleverancier aan apotheken Fagron 1,4 procent meer waard. Het bedrijf heeft van zijn financiers langer de tijd gekregen om zijn financiële situatie op orde te krijgen.

Investeerder HAL verloor 2,6 procent na publicatie van de definitieve jaarcijfers over 2015. Het bedrijf maakte daarnaast bekend dat het een belang van 20 procent neemt in het snelgroeiende Nederlandse webwinkelbedrijf Coolblue.

Brentolie

De prijs van een vat Amerikaanse daalde met 1,4 procent tot 37,80 dollar. Brentolie werd 1,3 procent goedkoper op 39,81 dollar per vat. De euro was 1,1410 dollar waard, tegen 1,1390 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.