economie

Beurzen licht lager op rustige handelsdag

Door ANP - 15 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen verloren op een vrij nieuwsluwe vrijdagochtend licht terrein. In Amsterdam was verzekeraar NN Group (Nationale-Nederlanden) uit de gratie na de definitieve loskoppeling van het voormalige moederconcern ING.

Op het Damrak stond de AEX-hoofdindex tegen het einde van de ochtend 0,1 procent lager op 450,62 punten. De MidKap daalde eveneens 0,1 procent, tot 683,38 punten. De belangrijkste graadmeters op de aandelenmarkten in Londen, Frankfurt en Parijs stonden tot 0,5 procent in de min.

Bij de Amsterdamse hoofdfondsen was NN Group de sterkste daler met een verlies van 2,4 procent. ING heeft zijn resterende belang van ruim 14 procent in de verzekeraar verkocht. De bank zelf leverde in de ochtendhandel 0,7 procent in.

KPN

Bovenin de AEX stond telecomconcern KPN met een winst van 1,1 procent. Verder waren aan de oliebranche gerelateerde fondsen in trek. SBM Offshore, Boskalis, Vopak en Shell kregen er tussen de 0,3 en 1 procent bij.

Bij de middelgrote fondsen was bodemonderzoeker Fugro veruit de sterkste stijger met een winst van 6,4 procent, na een adviesverhoging door SNS Securities. Bouwer BAM won 0,8 procent na de bekendmaking van twee flinke klussen in Duitsland en Engeland.

Kiadis Pharma

Jaarcijfers van biotechnologiebedrijf Kiadis Pharma werden beloond met een koerswinst van 0,8 procent. Dat Fagron donderdag te weinig aandeelhouders kon verwelkomen om te stemmen over de voorgenomen kapitaalverhoging, maakte weinig indruk. De toeleverancier aan apotheken leverde 0,1 procent in.

In Parijs kreeg supermarktbedrijf Carrefour er 4 procent bij. De Franse branchegenoot van Ahold presenteerde omzetcijfers over het eerste kwartaal die ruimschoots voldeden aan de verwachtingen van analisten.

Olie

Amerikaanse olie werd vrijdagochtend 1,1 procent goedkoper met een prijs van 41,06 dollar per vat. De Brentprijs, die geldt voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, daalde met 0,7 procent tot 43,54 dollar per vat. De euro was 1,1262 dollar waard, tegen 1,1257 dollar aan het slot van de beurshandel op donderdag.