economie

Beurzen op Wall Street doen stapje terug

Door ANP - 04 april 2016

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse beurzen stonden maandag tegen het einde van de handel op bescheiden verliezen. Wall Street neemt volgens kenners een adempauze na de opmars van de laatste weken, waarin de fikse verliezen van de eerste maanden van dit jaar werden goedgemaakt.

De Dow-Jonesindex, met daarin de dertig belangrijkste beursfondsen op Wall Street, stond zo’n drie kwartier voor de slotbel 0,3 procent lager op 17.747 punten. De bredere S&P 500 ging 0,3 procent omlaag naar 2066 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,4 procent tot 4896 punten.

Nieuws om de handel richting te geven was schaars. Overheidscijfers wezen uit dat Amerikaanse fabrieken de orderontvangst in februari hebben zien dalen. De afname was wel een fractie minder dan economen in doorsnee hadden voorspeld.

Tesla

Sportkledingfabrikant Nike was de sterkste daler onder de hoofdfondsen met een verlies van 2,7 procent. Industrieconcern General Electric (GE) leverde 2,3 procent in. Bovenaan de Dow stonden de farmaceuten Pfizer en Merck met koerswinsten van 2,2 en 1,5 procent.

Virgin America schoot meer dan 41 procent omhoog. De luchtvaartmaatschappij, deels eigendom van de bekende zakenman Richard Branson, wordt voor 4 miljard dollar overgenomen door Alaska Air Group.

Koerswinst

De fabrikant van elektrische auto’s Tesla heeft het aantal bestellingen voor zijn nieuwste model, dat vorige week werd gepresenteerd, verder zien oplopen. Beleggers beloonden dat nieuws met een koerswinst van ruim 5 procent.

Fabrikanten van gewone auto’s daarentegen stonden opnieuw onder druk. Ford werd 2,4 procent minder waard en General Motors (GM) leverde 1,8 procent in. Vrijdag waren de autobouwers ook al uit de gratie na tegenvalende verkoopcijfers over de maand maart.

Prijsdaling

De olieprijzen stonden onder druk nadat Iran nog maar eens had benadrukt dat het niet van plan is te stoppen met het opvoeren van zijn productie. Amerikaanse olie werd verhandeld voor 35,78 dollar per vat, een prijsdaling van 2,8 procent. Brentolie werd 2,4 procent goedkoper op 37,76 dollar per vat.

De euro was 1,1395 dollar verhandeld, tegen 1,1385 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.